No comments yet

Transformarea dezvoltării și a proceselor politice în Africa

Expansiunea organizării statale moderne la nivel global a început cu Pacea de la Westphalia și continuă și la acest moment. Deși statele acoperă întreaga suprafață a teritoriului global, modul în care statele funcționează diferă substanțial în funcție de zonă și perioadă în timp.

Un sub-set de experiențe legate de apariția și consolidarea statalității este reprezentat de geneza și funcționarea statelor Africane post-coloniale. Procesul de decolonizare a adus o schimbare fundamentală în dreptul internațional, în special în ceea ce privește geneza statelor și recunoașterea suveranității statale. Multe state pot fi recunoscute ca fiind suverane din punct de vedere legal, însă acestea, de facto, pot să aibă o capacitate redusă de a-și exercita suveranitatea.

Pot astfel de state să adreseze așteptările cetățenilor cu privire la pace, stabilitate și dezvoltare? Cum putem înțelege mai bine puterea politică exercitată în astfel de contexte? Cum pot cetățenii și societatea din cadrul statelor post-coloniale să devină baza proceselor și instituțiilor care formează statul?

Echipa: Stefan Cibian

Departamente: Centrul Internațional pentru Afaceri Globale și Postdezvoltare (IC-GAP), Departamentul de Cercetare

Regiuni: Africa

Teme: Dezvoltare internationala, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Communism si Totalitarism, Democratie si Democratizare

Post a comment