No comments yet

Strategii împotriva discursului instigator la ură și a dezinformării

Un ghid practic pentru societatea civilă despre limitele democratice ale libertății de exprimare, contracararea discursului instigator la ură, a intimidării și a știrilor false.

Autori: Stefan Cibian, Silvia Fierascu, Svjetlana Knezevic, Karin Liebhart, Hannes Meissner, Anca Molnos, Laura Ranca, Mariya Yurukova, Christiana Weidel

Accesați broșura aici (în limba engleză).

Libertatea de exprimare se confruntă cu diferite tipuri de amenințări în Statele Membre ale Uniunii Europene (UE). Deși legislațiile naționale stipulează și protejează libertatea de exprimare, în realitate, implementarea acestor norme legale este insuficientă. Jurnaliștii, liderii și activiștii din societatea civilă sunt printre cei mai afectați de diverse forme de discurs instigator la ură, amenințare, cenzură și autocenzură. Prin urmare, scopul acestei broșuri este să prezinte un set de resurse care pot fi utilizate de membrii societății civile și de jurnaliștii care se confruntă cu astfel de limitări ale libertății de exprimare.

Broșura este rezultatul unei cercetări realizate în perioada 2018 - 2019, care include cercetare secundară, interviuri semi-structurate, focus grupuri, un chestionar, precum și trei webinarii cu experți și membri ai societății civile care se confruntă, într-un mod sau altul, cu limitările libertății de exprimare. Structura broșurii reflectă experiența acumulată pe durata proiectului de cercetare.

Resursele din această broșură au fost verificate și analizate de autori ca fiind relevante în contextul limitării libertății de exprimare ce afectează societatea civilă din UE. Aceste resurse sunt prezentate în strânsă legătură cu experiențele întâmpinate de membrii societății civile. La finalul broșurii prezentăm un set de recomandări pentru instituțiile UE, în principal pentru Comisia Europeană, dar și pentru statele membre, pentru a asigura o mai bună protecție a libertății de exprimare în interiorul UE.

Departamente: Centrul Internațional pentru Afaceri Globale și Postdezvoltare (IC-GAP), Departamentul de Cercetare, Departamentul pentru Analiză de Politici Publice

Regiuni: Global

Teme: libertatea de exprimare, drepturile omului, stiri false/fake news, democrație, societate civilă

Post a comment