No comments yet

Responsabilitate. Libertate de Expresie

Parteneri: The World of NGOs, Vienna, Austria – consortium coordinator, University of Vienna, Vienna, Austria, Association Sustainability of Progressive and Open Communication, Sofia, Bulgaria, B.a.B.e. – “Be Active, Be Emancipated” Zagreb, Croatia, and the Făgăraș Research Institute, Făgăraș, Romania

Proiectul și-a propus  identifice și să promoveze abordări strategice pentru ca societatea civilă să poată face față unor amenințări legate de libertatea de exprimare, știri fale și intimidare, iar în același timp să fie menținut un cadru democratic care respectă libertatea de exprimare.

Proiectul a constat în trei arii de activitate:

  1. Înțelegerea modului în care societățile Europene percep amenințările curente asupra libertății de expresie, clarificarea modului în are această libertate poate fi folosită într-un mod responsabil și identificarea limitelor care pot fi justificate din punct de vedere democratic.
  2. Înțelegerea modului în care societatea civilă este afectata de presiunile curente asupra libertății de expresie și identificarea de strategii eficiente în combaterea acestor presiuni.
  3. Diseminarea rezultatelor și a unui tool-kit la nivel European.

Activități:

O abordare multi-metode a fost folosită pe întreg parcursul proiectului. Această abordare a inclus: cercetare pe baza surselor secundare, discuții de grup, interviuri semi-structurate, analiza problemelor, dezvoltarea de strategii, ateliere, discuții publice și discuții panel, întâlniri online și offline.

Activitățile pregătitoare au cuprins: activități în țările partenere, implicarea cetățenilor activi în societatea civilă, inclusiv  celor din sau care lucrează cu grupuri vulnerabile, discuția și analiza diferențelor între țările reprezentate în proiect.

În noiembrie 2018 o conferință publică a avut loc la București, urmată de un chestionar axat pe limitările întâmpinate asupra libertății de expresie, experiențelor cu discursuri instigatoare la ură, știri false și intimidare, contra-strategii și bune practici.

În primăvara anului 2019 o serie de webinarii au avut loc cu experți și reprezentanți ai ONG-urilor din Statele Membre UE. Discuțiile s-au axat asupra strategiilor posibile, modului de folosire a libertății de expresie și a instrumentelor existente pentru protecția libertății de expresie.

În iunie 2019 o conferință pentru diseminarea rezultatelor a avut loc la Viena. Rezultatele proiectului au fost sumarizate, ideea unui tool-kit și a unui dicționar de termeni a fost prezentată și au fost explorate potențiale contra-strategii care să susțină organizațiile din societatea civilă să limiteze amenințările privitoare la libertatea de exprimare.

Detalii despre activitățile implementate (în Engleză).

Fotografii de la activitățile organizate.

Finantatori: Project co-funded by the European Commission in the Europe for Citizens Programme, Democratic Engagement and Civic Participation

Echipa: Dr. Stefan Cibian, ICF Research Fellow (coordonator), Dr. Anca Molnoș, ICF Research Fellow, Ioana Hașu-Georgiev, ICF Research Fellow, Laura Ranca, ICF Researcher, Dr. Silvia Fierăscu, ICF Research Fellow.

Departamente: Centrul Internațional pentru Afaceri Globale și Postdezvoltare (IC-GAP), Departamentul pentru Analiză de Politici Publice, Departamentul de Cercetare

Teme: libertate de exprimare, drepturile omului

Regiuni: Europa, Europa Centrala si de Est, Romania

Post a comment