No comments yet

Pandemia COVID-19 între bau-bau și întoarcerea către sine

14.08.2020

Viața, aşa cum o ştiam, a intrat pe alt făgaş odată cu declanșarea pandemiei COVID-19 şi totuşi, schimbarea ţine de esenţa creativităţii. Fiecare îşi trăieşte povestea din această criză cu propriul înţeles, smulgând noi sensuri vieţii.

Autor: Ana-Maria Chirila

Hai să nu-l mai privim, pentru o clipă, pe SARS-CoV-2 prin lentila mult prea strâmtă a ecranului plat. Cum această pandemie e încă în plină desfășurare, nu putem decât să rămânem pe terenul speculației și al observării. Cine s-ar încumeta profetic la concluzii în care să cuprindă viitorul?

Să rămânem pe terenul interogației ca mijloc de a determina imaginația să creeze un viitor, pentru că suntem ființe ludice, iar prin darul creației imităm inteligența universului. Așadar, are SARS-CoV-2 capacitatea de a schimba lumi? Dar de a schimba mentalități? Fi-vom noi alții după ce va fi trecut valul acesta peste noi?

Mergând pe firul dihotomiei bine-rău, vom fi adunând noi mai mult bine decât rău în urma lui? Întrebarea este retorică, un eventual răspuns ar fi unul individual și subiectiv.

Fapt: COVID DISTRUGE DESTINE, luând vieți. Dar nu la fel se întâmplă oare și în cazul oricărei boli, oricărui accident? Sunt mii de anonimi al căror destin e curmat de o boală în această perioadă și, care nu se regăsesc în statistici. Orice viață are un început și un sfârșit, nimic nou sub soare. Acestea sunt repere care exced voința noastră. Contează oare atât de mult numărul anilor trăiți?  Unde rămâne intensitatea și bucuria cu care trăim până să ajungem în puncte care țin de destin, nu de voința omului? Știm oare să trăim în și cu bucurie? Nu ar trebui să ne preocupe mai mult aspectul acesta decât durata șederii, uneori oarbe, în viață?

Fapt: COVID DESTRAMĂ AFACERI. Oare nu denotă această teamă lipsă de încredere în propria putere creatoare, de regenerare? Ce este o afacere? O idee de care ai prins drag și o exploatezi la nesfârșit. Ea pornește din tărâmul creativității, al ludicului pentru a deveni mai apoi rutină. Ne împotmolim atât de mult în mișcări de roboți, încât orice deraiere de la șina pe care am construit-o e o tragedie. Nu se află lumea tuturor posibilităților dincolo de groapa săpată de rutină? Oare nu spiritul creator este cel care ne dă sens, noi înșine fiind o creație a universului?

Fapt: COVID IMPUNE DISTANȚAREA. Dincolo de disputa generată de distanțarea fizică sau socială, nimeni nu ne va putea schimba vreodată esența. Suntem ființe sociale a căror evoluție se bazează pe cooperare. Ne bucurăm de lucrurile făcute cu drag de unii pentru ceilalți. Cafeaua pe care o bem dimineața e rodul migalei unor oameni din alte colțuri ale lumii și exemplele pot continua la nesfârșit. Chiar ne-am putea descurca unii fără ceilalți? Distanțarea fizică și socială e contrazisă de mii de ani de supraviețuire a speciei umane, iar marile catastrofe sau dezastre au unit, nu au dezbinat. Urmând cursul istoriei, vedem că lucrurile se întâmplă ciclic, mentalitatea umană se schimbă greu, dar gesturile repetate duc la o nouă rutină și în final la schimbare. De ne-am întoarce numai spre noi, înspre sufletul nostru, măcar o clipă pe zi, pășind în afara iureșului care ne trăiește viața…

FAPT: COVID SI IUBIREA. Poate cea mai preţioasă lecţie pe care o putem învăţa de la covid este lecţia iubirii aproapelui, o lecţie pe care o reînvăţăm de mai bine de două mii de ani încoace. Covid ne-a dezvaluit limpede, dacă mai era necesar, cine sunt oamenii pe care îi iubim cel mai mult, cei pe care vrem să îi păstrăm sănătoşi alături de noi, dar nu s-a limitat la atât.Marea masă de oameni pe care nu îi cunoaştem şi pe care vrem să îi protejăm face parte din lecţia iubirii pe care ne-o predă COVID, e prilejul care, întorcându-ne către noi, ne obligă să ne căutăm în suflet înţelesul iubirii.

Dacă SARS-CoV-2 a venit cu unelte care să ne întoarcă către sufletul nostru, suntem oare pregătiți să vedem ce are de spus?

Departamente: Clubul de Cercetare Făgăraș; Programul Societate, Criză și Reziliență; Departamentul pentru Analiză de Politici Publice

Temă: COVID-19, Literatura, Tineret

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „Fondul pentru Inovare Civică”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Post a comment