No comments yet

Folosirea istoriei în dezbaterile publice recente

Online (Zoom), 12 august 2020, 16.00-18.00 (ora României, în Engleză)

Dezbaterile publice și politice recente fac apel din ce în ce mai mult la episoade istorice controversate. Recent, statuia lui Christopher Columb a fost distrusă în timpul protestelor împotriva rasismului din SUA. Un alt exemplu este filmul istoric Cernobîl produs de HBO care în 2019 a generat dezbateri pe tema obiectivității istorice. Uitându-ne la Europa de Est, putem observa cum istoria comunistă devine o parte integrantă a discursului politic de după 1989.

Webinarul adresează următoarele întrebări: cum să abordăm critic o discuție pe o tema istorică cu implicații politice? Cum să distingem fapte istorice de dezinformare? În timpul întâlnirii online o sa identificăm strategii specifice și aptitudini practice pentru a aborda critic informația istorică utilizată în sfera publică. Webinarul invită participanți din diverse domenii, fără a fi necesar un parcurs în domeniul istoriei, pentru a examina împreună un studiu de caz și a urmări folosirea corectă și abuzivă a istoriei în dezbaterile publice recente. Focusul va fi pe accidentul nuclear de la Cernobîl in 1986. Toți participanții vor primi un set de surse istorice și media legate de studiul de caz.

Instructor

ICF Team RO
Georgi Georgiev

Departamente/unități: Școala de Vară de la Făgăraș 2020; Departamentul pentru Programe Educaționale; Departamentul de Cercetare, Departamentul pentru Analiza Politicilor Publice; Clubul de Cercetare

Regiune: Europa Centrală și de Est

Teme: Istorie, Comunism și totalitarism, Libertate de exprimare

Post a comment