Activitatea centrală a Institutului este cercetarea. Este avută în vedere în principal cercetarea interdisciplinară, care aduce împreună analiza științifică și practica, dar și cercetarea disciplinară care aprofundează înțelegerea unor fenomene de interes public sau academic. Institutul dezvoltă în relație cu activitatea de cercetare și proiecte educaționale, proiecte comunitare și de analiza a politicilor publice.

Institutul aduce împreună cercetători și practicieni din peste 10 țări, din domenii precum: antreprenoriat și administrarea afacerilor, antropologie, antropologie vizuală, arhitectură, biblioteconomie, biologie, bio-genetică, chimie, cinematografie, comunicare, criminologie, dezvoltare internațională, economie și finanțe, educație, filosofie, geografie, informatică și IT, inginerie, istorie, jurnalism, literatura, neuroștiințe, politici publice, silvicultură, sociologie, studii militare, științe politice, relații internaționale, tehnologie, teologie, urbanism și se axează atât pe cercetare disciplinară, cât și interdisciplinară.

În ceea ce privește activitatea curentă, ICF se axează pe teme precum migrație și diaspora, filantropie, implicare civică, libertate de expresie și știri false, dezvoltare internațională și comunitară, istoria zonei Făgăraș, relații internaționale, educație, sănătate, tehnologie, proiecte axate pe tineret și cercetare și alte inițiative interdisciplinare de cercetare, educaționale și de politici publice.