No comments yet

Codruț Ivănescu: „voința fiecăruia este o resursă limitată, care se încarcă și prin contactul cu ceilalți”

14.08.2020

Codruț Ivănescu este unul dintre pionierii domeniului creativ de rendering din România, iar după aproape 8 ani de activitate pasionată, încă mai găsește ceva de explorat în ceea ce face. Munca lui și a echipei este foarte asemănătoare cu cea a unui fotograf care realizează imagini pentru reclame - anume de a surprinde produsul din unghiul cel mai atrăgător. Doar că munca în cazul lor începe de la zero iar, linie cu linie și pixel cu pixel, din fața calculatorului, reproduc în mediul digital produsul pentru client. Codruț este mereu dornic de a crea o comunitate în jurul lucrurilor care-l pasionează, motiv pentru care a susținut cursuri și workshop-uri de rendering în cadrul Institutului de Cercetare al Universității Transilvania din Brașov.

Autor: Cosmin Iliescu

1) Pe măsură ce i-a fost constatată din ce în ce mai mult prezența și în România, pandemia de COVID19 ne-a pus de la început pe fiecare în parte la încercare. Cum îți afectează perioada prezentă creativitatea și capacitatea de concentrare?

Pe mine personal mă motivează să lucrez cu alți oameni. Altfel, programul meu devine dezorganizat. Asta este singura diferență. Nu în modul în care lucrez efectiv - pentru că munca noastră este oricum digitală și se poate petrece remote, fiecare de la el de acasă. Singura afectată este eficiența mea care a scăzut din cauza lipsei de contact direct cu ceilalți din echipă și, în general, cu alți oameni.

2) Antreprenoriatul înseamnă să găsești o problemă, să-i oferi o soluție și, din tot procesul, să obții profit. În toată amețeala pe care o trăim cu toții în societatea românească (și nu numai) din cauza Sars-CoV-2, cum îți vezi rolul în continuare în asemenea vremuri, mai ales fiindcă domeniul tău de activitate este unul creativ?

Problema pe care încercăm să o rezolvăm este cererea de materiale destinate advertising-ului și marketing-ului. Anume să realizăm materiale pentru diverși producători - cerere care în perioada pandemiei este mai mare. Companiile au mai mare nevoie ca oricând să se facă vizibile, și nu doar în spațiul online. Chiar în  ultima vreme avem proiecte ce țin de imagini pentru producția de bannere și broșuri.

Cu toate astea, mi-e foarte greu să mă țin de o rutină productivă dacă nu am social responsibility, adică dacă nu știu că altcineva vine la o anumită oră la birou și se așteaptă să fiu și eu acolo, ca să ne apucăm de treabă. Voința personală a fiecăruia este o resursă limitată, care consider că se încarcă de multe ori și prin contactul cu ceilalți, anume prin sentimentul de responsabilitate și apartenență  la o anumită comunitate.

3) În ultima vreme am observat că oamenii vorbesc despre criza de acum ca despre una cu schimbări importante, un fel de metamorfoză a capitalismului. Ce provocări crezi că vor urma pentru tine, în particular, și pentru economia românească, în general?

Pentru mine, ținând cont că nu eram la un nivel prea mare la începutul crizei, cred că voi beneficia de pe urma ei. La baza acestei afirmații stă numărul de cereri pe care le-am avut pentru proiecte în ultima vreme. Toată lumea a intrat într-o frenezie - „Trebuie să lansăm produse! Au scăzut vânzările! N-avem timp!” - aud de la majoritatea clienților noștri.  Dacă eram o firmă cu 20 de angajați și care desfășura 5 proiecte concomitent pentru companii mari care întâmpină dificultăți în perioada asta, probabil ar fi scăzut cererea pentru ceea ce facem. Per total, având flexibilitatea de adaptare specifică firmelor mici, ne aflăm într-o perioadă de expansiune.

Cât despre economia românească, lăsând excepțiile de-o parte, cred că pe termen mediu va fi o criză profundă. Dar nu una care să aducă schimbări mari, încât să vorbim de o „metamorfoză”. Spun asta mai ales văzând că anumite țări din Europa deja își repornesc economia și chiar și în România se fac niște demersuri, cum ar fi repornirea activității de la Mioveni, la Dacia.

4) Consideri asta fiindcă oamenii tot așteaptă să fie totul ca înainte?

Da, trend-ul văd că este „Hai că trece și asta și ne întoarcem la muncă, ne angajăm, lansăm produse că imediat se termină și lumea reîncepe să cumpere”. Lucrurile vor reveni încet la normal și un aspect foarte important care sunt convins că se va schimba este modul în care lucrează oamenii, anume că mulți vor lucra de acasă, carantină sau nu. Pentru că un lucru pe care l-a dovedit limpede pandemia este că foarte mulți oameni pot lucra de acasă.

5) Vedem o debirocratizare și o digitalizare la nivelul instituțiilor românești. Cum crezi că o să ajute mediul de business din România?

Foarte mult. Văd asta ca pe-o eficientizare, atât a instituțiilor cât și a mediului de business. Nu era România chiar atât de primitivă, anumite soluții online erau, dar de cele mai multe ori nici business-urile, din anumite considerente, nu le foloseau. Acum cu toții sunt constrânși să folosească mediul online, să fie mai rapizi și eficienți. Nu mai poți trimite la ghișeu - când n-ai alternative, trebuie să faci singura soluție pe care o ai să meargă cât mai bine. Văd în perioada următoare să fie un val de cereri pentru implementarea de soluții software pe sectorul instituțiilor, fiindcă cele vechi, de cele mai multe ori, nu vor rezista la traficul și nevoia de acum. Cu toate astea, România este un izvor de surprize și ne putem aștepta la orice.

6) Orice problemă are și părți bune, așa cum orice criză are și oportunități. Ce ai reușit să identifici ca fiind oportunități?

Oportunitățile pe care le văd eu nu sunt o urmare a crizei, ci sunt în România deja de ceva timp și nu sunt la potențialul pe care-l au: sectorul IT și cel agricol. Astfel, oportunitatea cea mai mare pe care-o văd pentru România în situația prezentă este aceea de a crește și mai mult acolo unde deja era (destul de) competentă.

7) Este o presiune atât din exterior cât și din interior să fim mai productivi, să facem mai mult? Dă roade?

Oamenii au reacționat în general la presiunea de a fi mai productivi, dar nimeni nu e. Pentru că presiunea asta se transmite social. Toată lumea și-a pus status-uri cu „Avem timp, hai să facem” și ai impresia că mai toți o să folosească timpul ăsta ca să iasă mai deștepți, mai bogați, mai ceva din pandemie. La mine s-a schimbat complet viața personală și nu resimt presiunea asta atât de mult. De la plecat de la 8 de-acasă, muncit și revenit la 10 - am trecut la a sta acasă și „Hai să facem mâncare, hai să mergem la cumpărături”. Un fel de viață mai de familie. Astfel, timpul meu disponibil pentru muncă este mai puțin, fiindcă am inclus și rutina personală, de familie. Teoretic rutina asta ar fi trebuit să fie prezentă în viața tuturor, oricând. Eu trăiam cumva anormal, ca mulți alții. Un aspect pozitiv pe care l-am văzut destul de mult este că s-au închegat relațiile în interiorul familiilor - mai ales cei care stau la distanță. Rămâne de văzut dacă rămân și după. Ceea ce nu cred - dar asta depinde foarte mult doar de cât va dura perioada asta...

Departamente: Clubul de Cercetare Făgăraș; Programul Societate, Criză și Reziliență; Noi 2.0:Experiențe din Perioada Pandemiei COVID-19

Teme: COVID-19; Antreprenoriat, Tehnologie

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „Fondul pentru Inovare Civică”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Post a comment