No comments yet

Analiză ICF: Monitorizarea digitală a interacțiunilor sociale ca măsură anti-COVID-19: tehnologii, beneficii și limitări

14.08.2020

Monitorizarea automată a interacțiunilor sociale, adică o evidență digitală a întâlnirilor pe care le are fiecare dintre noi cu alte persoane, este o măsură intens discutată la nivel global în acest moment, cu scopul de a limita răspândirea virusului COVID-19. Multe state din toată lumea au implementat sau sunt pe cale să implementeze o astfel de aplicație. Marii giganți ai tehnologiilor internet Google și Apple oferă suport software pentru telefoanele mobile astfel încât statele să poată dezvolta mai ușor aplicația. În această analiză prezentăm tehnologiile care fac posibilă o astfel de aplicație de monitorizare, precum și beneficiile și limitările actuale ale acestora.

Autor: Anca Molnoș

Descarcă publicația

 

În mod convențional, analiza interacțiunilor sociale face parte din răspunsul la o epidemie. În cazul infectării cu un virus contagios și periculos, persoana sau chiar sistemul medical au datoria morală sau, în unele cazuri, obligația legală de a-i informa pe cei cu care pacientul a intrat în contact recent, pentru a se testa și eventual a se trata.

Noutatea constă în faptul că monitorizarea s-ar putea face automat, cu ajutorul tehnologiei, prin intermediul unei aplicații digitale. Acest nou tip de monitorizare promite avantaje (de exemplu este rapidă, nu duce la încărcarea sistemului medical), dar nu este fără riscuri serioase. O astfel de aplicație va înregistra interacțiunile precum și informațiile medicale ale unei mari părți din populație. Astfel, un potențial derapaj ridică serioase probleme pentru viața privată a cetățenilor și ar putea duce la o supraveghere în masă a societății, avertizează comunitatea științifica internaționala [1].

O primă condiție pentru a evita derapajele este ca dreptul cetățenilor la viață privată să fie protejat, cum de altfel prevăd reglementările din Uniunea Europeană. Nici o organizație, de exemplu, compania pentru care cineva lucrează, nu are dreptul să afle dacă o persoana este bolnavă de COVID-19 sau nu. De asemenea, nici o instituție guvernamentală (cum ar fi Poliția, să spunem) nu are dreptul să poată afla cu cine este în contact o persoana și să poată utiliza această informație în alte scopuri (de pildă, urmărirea manifestanților în cazul unui protest).

O a doua condiție este ca aplicația să nu fie obligatorie și să poată fi instalată și dezinstalată oricând, la cererea utilizatorului. Garanții legale că datele nu vor fi, sub nici o formă, folosite in alte scopuri sunt necesare.

În consecință, cerințele de bază impun să nu fie colectate mai multe date decât este necesar, iar toate datele colectate să fie anonime. Datele trebuie șterse atunci când nu mai sunt necesare (după 15 zile), de asemenea aplicația trebuie să poată fi ștearsă la finalul pandemiei, cu tot ceea ce implică o astfel de acțiune, adică dezinstalarea aplicației și ștergerea completă a datelor de contact.

În plus, datele colectate trebuie să fie protejate utilizând tehnologiile de securitate informatică la zi.

Departamente: Clubul de Cercetare Făgăraș; Programul Societate, Criză și Reziliență; Departamentul de Cercetare; Departamentul pentru Analiză de Politici Publice; COVID-19 și Viitorul Educației.

Regiune: România

Teme: COVID-19, Educație, Tineret

 

[1] https://drive.google.com/file/d/1OQg2dxPu-x-RZzETlpV3lFa259Nrpk1J/view

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „Fondul pentru Inovare Civică”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Post a comment