No comments yet

Analiză ICF: Comercializarea online a produselor agroalimentare în perioada crizei COVID-19: Între profit, pierdere și reziliență

14.08.2020

În primele săptămâni ale pandemiei s-au dezvoltat 5 grupuri noi de Facebook dedicate comenzilor de produse agroalimentare de la producătorii locali din zona Brașov. Părea că un vis îndelungat al meu ca cercetător în domeniu – și anume de a vedea platforme online funcționale pentru produse agroalimentare - urma să se îndeplinească în mijlocul unui coșmar. Întreruperea cursului obișnuit al lumii normale,  așa cum o cunoșteam, a trezit în mulți un sentiment de solidaritate față de afacerile și antreprenorii locali, manifestat prin dorința de a plasa comenzi online. Dar oare reușeau aceste grupuri virtuale de conectare a producătorilor și consumatorilor să ne ajute să evităm o criză alimentară și economică locală? Putea acesta să fie momentul digitalizării, care să determine toți fermierii să-și deschidă o pagină de facebook peste noapte?

Autori: Irina Toma

Descarcă publicația

 

Rezultatele indică faptul că pentru majoritatea producătorilor agroalimentari, aceste canale online nu compensează în totalitate pierderile cauzate de fluxul redus de comenzi prin alte canale de vânzare, cum ar fi sectorul HORECA (industria hotelieră și a serviciilor alimentare publice, blocată în perioada stării de urgență) sau în magazinele proprii.

Trebuie de asemenea de avut în vedere faptul că aceste rețele de comercializare online se bazează în principal pe crearea unor relații de încredere între consumatori și producători. Numai 56% dintre producătorii agroalimentari care au răspuns la chestionar și care procesează produse își desfășoară activitatea în spații autorizate din punct de vedere igienico-sanitar și numai 30% dintre respondenți au avut la dispoziție o mașină frigorifică, cum prevede legislația. Deși rezultatele chestionarului arată un grad de conștientizare ridicat cu privire la prevederile legate de etichetare, precum și nevoia de a utiliza ambalaje biodegradabile, simplificarea eforturilor de traducere a legislației în vigoare în practică pentru producătorii care comercializează online i-ar putea ajuta pe mulți să dezvolte în siguranță astfel de canale noi.

Cu toate acestea, evoluția canalelor de comercializare în perioada stării de urgență confirmă faptul că diversitatea metodelor de vânzare posibile, precum și construirea unei relații de fidelitate cu consumatorii, alături de dezvoltarea unei rețele personale de clienți pe termen lung sunt esențiale pentru păstrarea rezilienței producătorilor (și implicit a sistemelor alimentare) în perioade de criză [1].

Corelarea rezultatelor acestui studiu, cu cele din proiectul Agrilink pe regiunea Bucureștiului [2], indică faptul că situația de criză este posibil să fi cauzat pierderi economice și mai mari în rândul producătorilor agroalimentari cu un nivel mai scăzut de educație din zonele rurale, întrucât probabilitatea ca aceștia să-și fi dezvoltat canale online de comercializare este mai mică. Aceste presupoziții întăresc recomandarea ca educația digitală și de marketing a producătorilor din zone rurale și cu nivel mai scăzut al școlarizării să rămână o prioritate a următoarei etape din programul de Politici Agricole Comune (2021-2027). Alte programe de dezvoltare rurală pot de asemenea spori reziliența sistemelor alimentare, lansând măsuri care să permită producătorilor din zone rurale  dezvoltarea unor lanțuri scurte de comercializare direct cu consumatorii (prin achiziția de mijloace de transport frigorifice, de pildă) și corelând acest sprijin cu măsuri legislative sanitaro-veterinare potrivite.

Departamente: Clubul de Cercetare Făgăraș; Programul Societate, Criză și Reziliență; Departamentul de Cercetare; Departamentul pentru Analiză de Politici Publice; Impactul COVID-19 asupra Producătorilor Locali din România.

Regiune: România, Țara Făgrașului

Teme: COVID-19, Agricultură, Politici Publice

 

[1] https://highclere-consulting.com/wp-content/uploads/2020/04/SALSA-Policy-Brief-Overview.pdf

[2] Toma, Irina, Elena Palău, Cosmina Dinu și Mark Redman (2019) The role of advisory services in farmers’ decision making for innovation uptake. Insights from case studies in Romania, AgriLink. Agricultural Knowledge: Linking farmers, advisors and researchers to boost innovation, https://highclere-consulting.com/wp-content/uploads/2020/04/D2.2_RO.GDPR-2.pdf.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „Fondul pentru Inovare Civică”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Post a comment