No comments yet

Un motor pentru Schimbare Socială: Conferința Europeana a Fundației Obama 2019

Evenimentul, prezidat de fostul Președinte la SUA, dl. Barak Obama, a demonstrat că potențialul pentru leadership în rândul tinerilor este imens, însă că este încă nevoie de ingrediente cheie care să permită manifestarea acestuia.

Evenimentul European al Fundației Obama a avut loc pe data de 6 aprilie 2019 la Berlin. Mai mult de 300 de tineri de pe întreg continental au venit să îl întâlnească pe dl. Președinte Obama în cadrul unui eveniment care a avut două părți. Prima parte a constat într-un panel cu lideri tineri care au discutat despre experiențele lor, iar a doua parte într-un dialog inspirațional cu dl. Președinte Obama. Adunarea ne-a arătat că există un potențial crescut pentru leadership în rândul tinerilor, dar, de asemenea, că elemente cheie lipsesc pentru a oferi tinerilor din Europa și din întreaga lume posibilitatea de a-și împlini potențialul.

Am găsit Adunarea Fundației Obama ca fiind inspirațională prin faptul că am întâlnit tineri din Europa care investesc mult în a-și trăi propriile vise despre un viitor mai bun; tineri care generează inițiative pentru a rezolva provocări globale, precum migrația, analfabetismul, inegalitatea, și multe altele. Puterea acestor inițiative, modul de raportare la provocări globale, disponibilitatea de învățare și pasiunea și energia acestor tineri sunt impresionante. De exemplu un tânăr a inițiat o asociație care își propune să limiteze analfabetismul din rândul migranților din Africa care locuiesc în Germania. O tânără a devenit parlamentar în Franța și ne-a prezentat dificultățile cu care se confruntă în trecerea de la o viață normală, la o viață de parlamentar.

Experiențele acestor tineri ne pot învăța lecții importante. În primul rând, acestea ne arată cât de dificil este pentru tineri să își păstreze motivația, să identifice persoane care au interese similare, să aibă o voce care este auzită, să investească în mod continuu în procese de învățare, și, mai presus de toate, să asigure sustenabilitatea personală și a propriilor inițiative. Aceste aspecte au nevoie să fie adresate sistemic. Dacă Adunarea Fundației Obama este o bună metodă pentru a începe această discuție, pentru a putea adresa problemele menționate este necesar să schimbăm modul în care funcționăm actualmente la nivel organizațional, comunitar, național și global. Prin abordarea pe care și-o propune, aceea ce a aduce împreună o rețea de parteneri, Fundația Obama poate să adreseze provocările identificate și să creeze contextul în care potențialul tinerilor să se materializeze într-un leadership care să producă schimbări sociale necesare atât în Europa cât și la nivel global.

* Mulțumiri speciale Fundației Obama pentru invitația acordată și Fundației Mercator pentru susținerea oferită pentru a participa la eveniment.

Departamente: Centrul Internațional pentru Afaceri Globale și Postdezvoltare (IC-GAP), Departamentul pentru Analiză de Politici Publice

Proiect: Sustenabilitatea Societății Civile

Regiuni: Europa, America de Nord

Teme: Tineret, Filantropie și dezvoltare comunitară

Post a comment