Ultimele două decenii au pus la încercare reziliența societală la nivel global, indiferent de nivelul de dezvoltare economică, locația geografică sau regimul politic al respectivelor țări. Criza economică din 2008, conflicte violente, criza migrației din 2015-2016, nivelul în creștere al terorismului și cyber crimes și, nu în ultimul rând, pandemia COVID-19, care a redus activitatea economică și mobilitatea globală la un nivel nemaiîntâlnit.

Deși societatea umană s-a confruntat cu crize diverse pe parcursul istoriei, abilitatea acestora de a face fața crizelor respective a fost diferită. Aspecte care au influențat capacitatea de răspuns includ: dezvoltarea tehnologică, economică, creșterea calității politicilor publice, democratizarea și mobilizarea cetățenilor. Un alt factor important este cooperarea internațională. Adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în 2015 marchează un moment important pentru societatea globală, demonstrând determinarea acesteia de a elimina sărăcia și de a crește până în 2030 bunăstarea oamenilor atât din țările în curs de dezvoltare, cât și din țările dezvoltate. Criza generată de COVID-19 aduce un impact adesea negativ asupra majorității ODD-urilor și pune presiune adiacentă asupra colaborării și inițiativelor multilaterale și globale.

Scopul acestui program este de a analiza modul în care diverse societăți se pregătesc în fața diferitelor tipuri de crize și acționează când sunt confruntate cu crizele respective. În alte cuvinte, cum societățile îți cresc reziliența pentru a putea adresa crizele cu care se confruntă, fără a-și limita opțiunile de dezvoltare viitoare.

Evenimente

Echipa

COVID 4 Team RO

Anca Molnoș

COVID 4 Team RO

Cosmin Iliescu

COVID 4 Team RO

Georgi Georgiev

COVID 4 Team RO

Ioana Hașu-Georgiev, M.A.

COVID 4 Team RO

Irina Toma, M.A.

COVID 4 Team RO

Laura Ranca

COVID 4 Team RO

Laura Vișan

COVID 4 Team RO

Lev Fejes

COVID 4 Team RO

Magdalena Drăgan

COVID 4 Team RO

Maria Cucu

COVID 4 Team RO

Mihai Ghircoiaș

COVID 4 Team RO

Oana Lup

COVID 4 Team RO

Paul Stiniguță

COVID 4 Team RO

Silvia Fierăscu

COVID 4 Team RO

Ștefan Cibian

COVID 4 Team RO

Teodora Capotă

Anca Molnoș

Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Cosmin Iliescu

Iliescu Cosmin-Alexandru este interesat să conecteze domeniul STEM împreună cu Umanismul, construind o perspectivă mai bună și mai complexă asupra lumii, din punct de vedere economic și politic. Domeniile sale de interes sunt de la literatură și filozofie, până la a face STEM mai accesibil publicului larg prin fenomenul de „popularizare a științei”. Folosește jurnalismul ca unealtă pentru abordarea diversității de subiecte de care este interesat și pentru a conecta oamenii cu subiecte care sunt în afara domeniului lor profesional. Cosmin este voluntar și participant la cursurile și evenimentele din cadrul ICF și membru al YRC. Este student în an terminal în cadrul facultății de Inginerie Auto de la Universitatea Transilvania din Brașov, România. Lucrează la licența sa „Viitorul electric al industriei auto europene”, dorind să ofere o perspectivă mai accesibilă publicului român asupra planurilor de viitor în sectorul auto ale Uniunii Europene (EU) și Asociației de Producători Autovehicule Europeni (ACEA), luând în considerare sectoarele de industrie, politică și Cercetare & Dezvoltare, în contextul mediului. Împreună cu o echipă de studenți și profesori, folosind un model validat la Universitatea din Ghent (Belgia), a reușit să realizeze și să organizeze Tomorrow Hub, un spațiu de lucru în comun în cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare al Universității Transilvania unde să fie organizate evenimente și proiecte de tip Start-Up, cu scopul de a crea un liant prin mentalitatea antreprenorială între oameni cu domenii profesionale diverse. Având rolul de Manager al Comunității, a realizat campanii de promovare și PR prin evenimente localizate în centre socio-economice importante din România (București, Iași, Brașov) și din Belgia (Bruxelles), cu scopul de a realiza parteneriate sustenabile. Are un mare interes în antreprenoriatul social, considerându-l o unealtă foarte importantă și accesibilă pentru a reporni dezvoltarea economică și socială în comunitățile mai puțin dezvoltate și care se depopulează. Bursier al Fundației Comunitare Țara Făgărașului, în cadrul programului „Jurnalist pentru fapte bune”, a realizat articole cu scopul de a promova organizații, proiecte și persoane cu un impact pozitiv în comunitatea Țării Făgărașului.

Georgi Georgiev

Georgi Georgiev este doctorand în istorie comparată la Universitatea Central Europeană din Budapesta (CEU). A fost, de asemenea, Visiting Postdoctoral Fellow la Institutul Max Planck pentru Istoria Științelor, Grupul de Cercetare Epistemes of Modern Acoustics în perioada Octombrie-Noiembrie 2018. Georgi a finalizat Masteratul în istoria Europei Centrale la CEU. Experiența sa de cercetare include studiul extensiv al arhivelor Radio Europa Liberă de la Blinken Open Society Archives din Budapesta. Proiectul de doctorat al lui Georgi se axează pe metodele de colectare de informații din timpul Războiului Rece, cu un focus aparte pe colectarea informațiilor audio și zgomotul ca obiect de cercetare. Cercetarea lui Georgi se poziționează la intersecția dintre știință, tehnologie și politică.
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Ioana Hașu-Georgiev, M.A.

Ioana Hașu-Georgiev este interesată de trecutul recent al României, cercetând aspecte legate de rezistența armată anticomunistă. Are un master la Central European University (2015) și acreditare de cercetător independent la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (2011). Explorează aspecte mai puțin cunoscute ale luptei anticomuniste cum ar fi rolul femeilor în mișcarea de rezisteță, postmemoria și trauma transgenerațională, amnezia traumatică, legătura dintre uitare, rememorare și vindecare. În 2012 a creat un atelier interactiv pentru copii, Țara Bunicilor, despre instalarea comunismului și represiune, prezentat în școli, licee și tabere. În 2018, a lansat în cadrul Muzeului Țării Făgărașului expoziția Femeile rezistenței, actori invizibili ai luptei anticomuniste. În ultimii 10 ani a avut prezentări publice și a participat la conferințe organizate de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Ioana Hașu-Georgiev are o experiență de peste 15 ani în presă, între redacțiile în care a lucrat numărându-se BBC România și Radio France Internationale.
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Irina Toma, M.A.

Irina este consultant asociat la Highclere Consulting (Brașov) de 2 ani, unde se ocupă de proiecte de cercetare Orizont 2020 și analiză de politici publice. Ea are un Master în Management și Politici de Mediu de la Universitatea Utrecht și peste 7 ani de experiență câștigați la mai multe ONGuri din Amsterdam Olanda. A lucrat în raportarea indicatorilor de sustenabilitate la Global Reporting Initiative. La Fairfood International a condus partea de cercetare a mai multor campanii de advocacy pentru sustenabilitatea lanțului de aprovizionare și creșterea veniturilor pentru lucrătorii agricoli și fermierii mici din Filipine, America Centrală și Madagascar. S-a întors în Romania pentru a ajuta la transferul de inovații și bune practici, și pentru a găsi strategii potrivite pentru dezvoltarea agricolă și regională. Momentan Irina plănuiește să își extindă colaborările și proiectele prin participarea în FRI și site-ul ei de consultantă www.EPMsustainability.eu.
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

NGO and research reports

Fairfood International - Paradise Lost: The bitter reality behind working in the Philippine Pineapple Industry (2013) Fair Trade Advocacy Office – Competition Law Exemptions & Sector Sustain. Agreements (Mar 2016) Alliance Environnement (on behalf of European Commission DG AGRI) - Evaluation of the impact of the CAP on climate change and greenhouse gas emissions – case study report for Romania (Dec 2017) Highclere Consulting - AGRILINK D2.2- The role of advisory services in farmers’ decision making for innovation uptake. Insights from case studies in ROMANIA Highclere Consulting - SALSA D6.1 - Report on enabling conditions and existing policy instruments that are to, directly or indirectly, promote the development of small farms and a corresponding tailoring of international cooperation and agricultural research for development Highclere Consulting - SALSA D6.2 - Strategic framework for guiding decision-makers in the choice of appropriate support instruments (including the related evaluation and learning arrangements)

Academic and media publications

ARC 2020 - Digitization in Romanian Agriculture – Three Appropriate Solutions (03/2019) Global Food Security - "Small-scale farming and food security – policy perspectives from Eastern Europe" (Pending Review) (09/2019) Global Food Security - "Supporting the role of small farms in the European regional food systems: What role for the science-policy interface?" (Pending review) (09/2019)

Laura Ranca

Drd. Laura Ranca este coordonatorul proiectului Exposing the Invisibile al Tactical Tech. Înainte de a se alătura echipei Tactical Tech în ianuarie 2018, a lucrat pentru doi ani ca specialist acoperind portofoliul de juranlism de investigație la Programul pentru Jurnalism de Investigație al Fundației pentru o Societate Deschisă, Londra. Înainte de aceasta, Laura a fost reporter și cercetător în cadrul proiectului axat pe Crima Organizată și Coruptie la RISE Project – o comunitate de jurnaliști de investigație, dezvoltatori și activiști din România. La RISE, printre alte atribuții, Laura a coordonat dezvoltarea unei platforme de vizualizare, Scenarii de Investigații Vizuale, care ajută jurnaliștii de investigație, activiștii și cercetătorii în maparea rețelelor complexe de crimă organizată. Anterior, Laura a lucrat ca ofițer de comunicare publică în cadrul misiunii ONU pentru menținerea păcii din Republica Democrată Congo și ca reporter și coordonator de program la Centrul pentru Media, Date și Societate de la Universitatea Central Europeană din Budapesta, Ungaria.

Laura Vișan

Laura Vișan este lector asociat la Departamentul de Artă, Cultură și Media (ACM) al Universității din Toronto Scarborough și deține un doctorat în comunicare de la Universitatea York și Universitatea Ryerson din Toronto. Laura cercetează formarea capitalului social prin participare civică și relaționare (networking) în cazul imigranților români din Toronto. Crescând în România, Laura a scris și despre patrimoniul cultural din perioada Ceaușescu, cu focus pe anii 1970 și 1980. Laura a predat la Universitatea New Brunswick din Fredericton și la Universitatea York din Toronto.
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

“Recuperate, Recycle, Reuse: Adaptive Solutions for the Socialist Architecture of Bucharest”. In Lisa B. W. Drummond and Douglas Young (Eds.), Socialist and Post-Socialist Urbanisms. Toronto: University of Toronto Press, 2020; pp. 168-184 “Political Engagement through Civic Transnationalism: Romanian Diasporas and the 2014 Presidential Elections”, in Reading Sociology: Canadian Perspectives, Third Edition. Oxford University Press, 2017 “Reading Cutezatorii and Watching Jackie Chan – Romanian Children and the Communist Propaganda (1970s and 1980s). Medialni Studia (Media Studies), Faculty of Social Sciences, Charles University Prague, II 2013, Pp. 212-228.  Available online at: http://medialnistudia.files.wordpress.com/2013/11/6_laura-visan.pdf “(Dis)Connected: Romanian Canadians in Cyberspace”. Romanian Journal of Communication, Romanian Journal of Communication and Public Relations. Pp. 113-127. Vol. 15 No. 1 (29). April 2013. ISSN 1454-8100. Available online at: http://journalofcommunication.ro/29/visan_29.pdf “Creating Social Capital Resources: A Case Study of Romanian Immigrants in Toronto and the Greater Toronto Area”. Working Papers series no. 93 / 2012, CERIS, the Centre of Excellence for Research on Immigration and Settlement; available online at: http://www.ceris.metropolis.net/wp-content/uploads/2012/12/WP93_Visan.pdf Romanian Immigrants Go to Church” – Illumine – The Journal of the Centre for Studies in Religion and Society at the University of Victoria, 2012; vol 11, no. 1. Available online at: http://journals.uvic.ca/index.php/Illumine/issue/view/763/showTocPartially Color– Rethinking Exterior and Interior Spaces in Communist Romania” – Anthropology of Eastern Europe Review, Vol. 29, No 2 / Fall 2011,  51-66; available online at: http://scholarworks.iu.edu/journals/index.php/aeer/ “Houses that Cry: Online Civic Participation in Post-Communist Romania” – McMaster Journal of Communication, Vol. 7, Issue 1, 2011; available online at: http://digitalcommons.mcmaster.ca/mjc/vol7/iss1/3/

Lev Fejes

Lev deține un doctorat în criminologie de la School of Criminal Justice, Michigan State University (MSU) și un masterat în Managementul Organizațiilor Neguvernamentale de la Universitatea Babeș-Bolyai. Ca Director de Cercetare la Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), Lev este responsabil pentru coordonarea agendei de cercetare a organizației pe teme legate de filantropie și responsabilitate socială a corporațiilor. Fiind pasionat de metode de cercetare, Lev utilizează experiența acumulată la Center for Anti-Counterfeiting and Product Protection (A-CAPP) pentru designul și implementarea studiilor menite să contribuie la înțelegerea comportamentului filantropic din România și la informarea deciziilor cu impact asupra adresării nevoilor ONG-urilor. Temele pe care Lev se axează includ strategii care să limiteze produsele contrafăcute, comportamentul consumatorilor, responsabilitatea socială a corporațiilor, filantropie și politici publice. Interesul academic principal este criminologia, în special produsele contrafăcute și impactul negativ al acestora asupra economiei globale și sănătății publice. Este, de asemenea, interesat de cercetarea aplicată pe teme de responsabilitate socială a corporațiilor și filantropie și dorește să contribuie la a face lumea în care trăim un loc mai bun pentru toată lumea. Contact: lev@arcromania.ro
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Magdalena Drăgan

Dr. Magdalena Drăgan este cercetător la Colectivul de Geografie al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca. A studiat Geografie-Limba și Literatura Franceză la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, urmând apoi și studii doctorale la aceeași instituție devenind doctor în geografie regională.  Este interesată de spațiul rural și de transformările din cadrul acestuia (evoluție demografică, turism, agricultura și exploatarea pădurilor în perioada post-comunistă).  În prezent lucrează la un studiu despre managementul pășunilor și pădurilor comunale din România. Locuiește în apropiere de Cluj-Napoca împreună cu sotul, fiul, un câine și cinci pisici.
Alte publicații:
Drăgan Magdalena, Cocean Gabriela, 2018, Drivers of Change in Post-communist Agriculture in the Apuseni Mountains,  Transylvanian Review, XXVII,(1), p. 21 – 33. Drăgan Magdalena, 2016, Locuințe secundare și case de vacanță în Munții Apuseni, Geographia Napocensis, X (2), p. 19 – 25. Drăgan Magdalena, Gabriela Cocean, 2015, Constraints on tourism development caused by the road network in the Apuseni Mountains, Romanian Review of Regional Studies, vol. XI, nr. 2, pp. 85-94. Drăgan Magdalena, 2013, The reorganization of economic activities in the Apuseni Mountains, Rev. Roum. Géogr/Rom. Journ. Geogr., 57, (1), p. 55 – 62.

Maria Cucu

Maria este elevă la liceul “Radu Negru” din Făgăraș. A simțit mereu dorința de a se implica în comunitatea făgărășeană. Este mereu deschisă provocărilor, dornică de a învăța lucruri noi și de a cunoaște perspective noi. Este o persoană activă, atât din punct de vedere personal, cât și social. Astfel, a participat la mai multe evenimente locale, ca voluntar, dar și la diferite cursuri de dezvoltare personală. Deși matematica a fost pentru Maria principala materie de studiu, nu se ferește niciodată să acumuleze cunoștințe în domenii precum literatură, artă, muzică și istorie.
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Posts not found

Mihai Ghircoiaș

Mihai Ghircoiaș este membru al Clubului de Cercetare ICF. De asemenea, Mihai este elev la Colegiului Național "Radu Negru" Făgăraș, la profilul științele naturii și voluntar la Asociației "Doamna Maria Brâncoveanu." În anii precedenți Mihai a fost membru YouthBank Făgăraș, un program al Fundației Comunitare Țara Făgărașului și voluntar la organizația "Zestrea Buciumului." Mihai a finalizat nivelurile argint și broz în cadrul programului Duke of Edinburgh International Award și a susținut examenul HSK1 pentru limba chineză.

Paul Stiniguță

Paul Stiniguță este elev în clasa a X-a, profil real la Colegiul Național Radu Negru iar principalele activități sunt în a afla și descoperi cât mai multe despre univers și lumea înconjurătoare prin intermediul internetului, cărților și documentarelor. Ca activități sportive lui Paul îi place ciclismul. Își petrece timpul liber ca orice adolescent de liceu, cu jocurile video, vizionarea de filme, YouTube, etc. Este membru al Clubului de Cercetare al ICF din 2019 și speră să aducă o contribuție în acest Institut și să-și împărtășească cunoștințele și ideile cu ceilalți membri.

Silvia Fierăscu

Dr. Silvia Fierăscu deține titlul de doctor în Politici Comparate și Ștințele Rețelelor de la Central European University. Focusul principal la nivel de cercetare este axat pe calitatea guvernării, relațiile între politică și mediul de afaceri și analiză statistică a rețelelor. Silvia face parte din diverse proiecte interdisciplinare care traduc probleme complexe în aplicații pentru managementul organizațional, comunicare politică și guvernanță.

Ștefan Cibian

Dr. Ștefan Cibian este membru în Consiliul Director și directorul executiv al Institutului de Cercetare Făgăraș. De asemenea, Dr. Cibian este Academy Associate la Chatham House – The Royal Institute of International Affairs, predă cursuri în domeniul dezvoltării internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai și conduce Cibian Consulting SRL. În activitatea de cercetare și predat, dr. Cibian se axează pe dezvoltare și statalitate în Africa Sub-Sahariană, politici de dezvoltare internațională, asistență pentru dezvoltare, organizații internaționale, migrație și drepturile omului. Interesul său de cercetare se axează pe dezvoltare internațională, dezvoltare comunitară, relațiile între Africa și Uniunea Europeană, politica Europeană de dezvoltare, teoria relațiilor internaționale, peacebuilding și state fragile, legătura între cercetare, politici publice și practică, managementul și politica de educație terțiară, sănătate globală și integrare Europeană. Focusul geografic este Africa Sub-Sahariană, Europa Centrală și de Est, Uniunea Europeană și realțiile globale și transatlantice. În activitatea de consultanță și implicare în societatea civilă, dr. Cibian se axează pe devoltarea societății civile în Europa Centrală și de Est, contribuind la dezvoltarea fundațiilor comunitate și a altor organizații din România. Dr. Cibian este Președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), Trezorier al Confederației ONG-urilor Europene pentru Ajutor Umanitar și Dezvoltare (CONCORD) și membru în Consiliile Directoare ale următoarelor organizații: Asociația Română pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (ARCADIA), Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF), Fundația pentru Implicarea Tinerilor (FIT), UiPath Foundation. Dr. Cibian a primit titlul de doctor în științe politice și relații internaționale (2012) precum și MA în politici publice (2006) de la Universitatea Central Europeană și deține licența în științe politice (2004, Universitatea Babeș-Bolyai) și în drept (2005, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia).
Publicatii ICFComentarii expertiStiri si mass-mediaAlte publicațiiEvenimente

Teodora Capotă